Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα αναπληρωτών/τριών συναδέλφων και την απαράδεκτη αντιμετώπισή τους από την υπηρεσία

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για τα παρακάτω  ατυχήματα αναπληρωτών συναδέλφων, εν ώρα εργασίας.

1ο: Αναπληρώτρια συνάδελφος σε νηπιαγωγείο του Ζωγράφου τραυματίστηκε στον χώρο του σχολείου, και για τη θεραπεία του κατάγματος που υπέστη στο πόδι της, απαιτήθηκε να υποβληθεί σε εγχείριση.

2ο: Συνάδελφος γυμναστής, αναπληρωτής, τραυματίστηκε σε ώρα εργασίας κατά τη διάρκεια σεμιναρίου με τον Σχολικό Σύμβουλο στο Ολυμπιακό Χωριό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

3ο: Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής που φέτος υπηρετεί ως παράλληλη στήριξη σε Δημοτικό Σχολείο της Μυκόνου, τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας. Το  παιδί με αυτισμό που έχει αναλάβει, πάνω σε μία έντονη κρίση του, την κλώτσησε, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει εξάρθρωση επιγονατίδας. Ένα μήνα το πόδι  σε νάρθηκα-κηδεμόνα και τουλάχιστον δύο μήνες αποθεραπεία.

Ωστόσο, το ανώτατο όριο των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούνται ως αναπληρωτές/τριες δεν επαρκεί ούτε κατ’ ελάχιστο για την ανάρρωση και την αποθεραπεία τους, καθώς το πλαίσιο δικαιωμάτων των αναπληρωτών παραμένει σκανδαλωδώς διαφορετικό, επί το δυσμενέστερο, σε σχέση με τους μόνιμους. Αυτό το χάσμα μεταξύ μονίμων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημιουργεί απαράδεκτες εργασιακές και κοινωνικές αδικίες.

Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την πραγματικότητα! Οι αναπληρωτές δεν είναι αναλώσιμοι!

Τα συγκεκριμένα γεγονότα φέρνουν στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο:

1.Την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αρκετά σχολεία. Στεγάζονται σε κτίρια ή σε κατασκευές εντελώς ακατάλληλες, επικίνδυνες για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

2.Την υποτίμηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών, ειδικά στο ζήτημα των αδειών, όπου αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β΄ κατηγορίας που δεν δικαιούνται να αρρωστήσουν. Ό,τι κατακτήθηκε, όπως για παράδειγμα η άδεια εγκυμοσύνης κι αυτή πετσοκομμένη σε σχέση με την αντίστοιχη των μονίμων, ήταν αποτέλεσμα αγώνων. Επί της ουσίας, αποτελεί τιμωρητική διάταξη το όριο των 15 ημερών για αναρρωτική άδεια και οι συνέπειες που ακολουθούν μετά τη λήξη αυτού του ορίου, δηλαδή, οι περικοπές του μισθού και της προϋπηρεσίας. Επιτέλους, οι αναπληρώτριες και οι αναπληρωτές δεν είναι δυνατόν να στερούνται βασικών, στοιχειωδών δικαιωμάτων.

                                           Διεκδικούμε:

  Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘΑ, του Υπουργείου Εργασίας και των  ΔΙ.Π.Ε., οι συνάδελφοι να λάβουν όλη την αναρρωτική άδεια που είναι αναγκαία χωρίς περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των  συναδέλφων μας.

 

ü  Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.

ü  Να εξασφαλιστεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία με την άμεση αναπλήρωση του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.

ü  Απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας να φροντίσει την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Κανένας εκπαιδευτικός μόνος του στα σχολεία. Τοποθέτηση μιας επιπλέον νηπιαγωγού σε όλα τα νηπιαγωγεία και ενός/μιας εκπαιδευτικού στα μονοθέσια δημοτικά σχολεία.

ü  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

ü  Στελέχωση όλων των σχολείων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, τραπεζοκόμους, τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά με γνωματεύσεις.

Καλούμε  το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, πρωτοβουλίες και αγωνιστικές παρεμβάσεις, αφενός για να αναδειχτούν τα παραπάνω ζητήματα και αφετέρου για να δοθεί άμεση λύση και οι συνάδελφοι να μην «τιμωρηθούν», να πάρουν κανονικά μισθό και προϋπηρεσία.

Για το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 93η Γ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου , σας προσκαλεί στην Τακτική Γενική Συνέλευση (Εκλογοαπολογιστική)  που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 ...