Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΣΕ: Αγώνας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης περί “επιστροφής στην κανονικότητα”. Η πραγματικότητα, βέβαια, που βιώνουμε καθημερινά όλοι οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά μας και στη ζωή μας, όχι μόνο δε χωρά πανηγυρισμούς, αλλά απαιτεί επαγρύπνηση και δράση!

Όλοι εμείς υψώνουμε τη φωνή μας, βγάζουμε κραυγή αγωνίας, γιατί:

-        έχουμε χάσει πάνω από 6 (!) μισθούς τον χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια και βρισκόμαστε πια στο όριο της επιβίωσης.

-        αναγκαζόμαστε να καλύψουμε τα καθημερινά μας έξοδα με έναν μισθό παγωμένο και ανεπαρκή. Για παράδειγμα ένας νεοδιόριστος/νεοδιόριστη, χωρίς τέκνα, που δουλεύει στην εκπαίδευση για πρώτη φορά, αμείβεται με 737 ευρώ, όταν το 2009 λάμβανε 1180 ευρώ. Πιο λίγο και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ένα ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα κοστίζει 400€ ή και 500€.

-        Η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά σαρώνει και το καθημερινό κόστος μετακίνησης από και προς το σχολείο γίνεται πραγματικά δυσβάστακτο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά αναγκαζόμαστε να  καταβάλουμε και τεράστια ποσά ως δίδακτρα για τα περιβόητα «προσόντα» μας.

-        Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει από την τσέπη μας χρήματα για βασικά εργαλεία στην τάξη, λόγω των ελλιπών υποδομών, καθώς και για να κάνουμε μια όμορφη δραστηριότητα με τους μαθητές μας.

Λέμε ένα μεγάλο: Φτάνει πια!!

Δεν μπορούμε να ματώνουμε άλλο για να εργαζόμαστε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και που τόσο πολύ αγαπάμε!

Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη με δικαιώματα. Η ζωή μας δε χωράει σε pass και vouchers!

Δεν είμαστε επαίτες. Κανείς δεν μπορεί να μας εμπαίζει. Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να βαφτίσει το «κρέας-ψάρι» και να παρουσιάσει σαν σημαντική αύξηση την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και οι τσέπες μας αδειάζουν όλο και περισσότερο. Η οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7%. Δεκάδες δισεκατομμύρια κερδίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε σημαντικούς κλάδους (ενέργεια, τουρισμός, εμπόριο, υγεία κ.α.). Δεκάδες δισεκατομμύρια από το ταμείο Ανάκαμψης πηγαίνουν για επενδύσεις και ενισχύσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις στους μισθούς, η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, η ενίσχυση των μονάδων υγείας, η κατάργηση όλων των άδικων φόρων αντιμετωπίζονται ως κόστος που δε χωράει στους δημοσιοοικονομικούς περιορισμούς. Οι εργαζόμενοι αναγκαζόμαστε να «κόβουμε» και από αυτά που δεν έχουμε. 

Δε θα μείνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!

Το μάθημά μας το έχουμε πάρει. Δε θα μας χαρίσει κανένας τα δικαιώματά μας!

Οι εκπαιδευτικοί για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στον παιδαγωγικό μας ρόλο, πρέπει πρώτα και κύρια να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι! Να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε 2η και 3η δουλειά για να τα φέρουμε βόλτα. Γι’ αυτό απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας! Απαιτούμε να υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση των σχολείων, εκπαιδευτική στήριξη και όχι κατηγοριοποίηση των σχολείων, μέτρα ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, να μην πεινάει και να μη μείνει πίσω στα μαθήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, απαιτούμε εδώ και τώρα:

·       20% αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του κλεμμένου Μ.Κ. 2016-2017.  Καταβολή 13ου και 14ου μισθού. Αφορολόγητο στα 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

·       Μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Εξίσωση των δικαιωμάτων με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών. Κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία σε μια φάση.

·       Να γίνουν συμβάσεις, ώστε να αξιοποιηθούν διαθέσιμα διαμερίσματα, δωμάτια, εστίες και ξενοδοχεία για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.

·       Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου στα 300€ τον μήνα.

·       Να υπάρχει δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε κεντρική περιοχή ή αξιοποίηση τοπικών εστιατορίων.

·       Να υπάρξει δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.

·       Να δημιουργηθούν δρομολόγια λεωφορείων από και προς τους χώρους δουλειάς των εκπαιδευτικών.

·       Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Διαγραφή χρεών για ρεύμα και νερό.

·       Δωρεάν σχολικό γεύμα και δεκατιανό για όλους τους μαθητές. Άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

                         Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ!

Συνάδελφοι-ισσες, 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως ώριμης ανάγκης από τότε, βρισκόμαστε αντιμέτωπο...